Färgen har alltid spelat en stor roll för mig

Så länge jag kan minnas har jag dragits till färg. Så att jag blev formgivare var kanske inte så konstigt. Det bästa med mitt jobb är att begränsningarna är få. Därför arbetar jag med formgivning för många olika ändamål. Gärna för textil och tryck men även digitalt. Jag får dock erkänna att min taktila ådra alltid hoppar lite högre när det finns ett resultat som går att känna och klämma på. Och det jag gillar allra mest är när jag får vara med och skapa något från början till slut. En helhet. Då trivs jag som allra bäst.

Ibland arbetar jag i duo med min bror. Vi har en liten kreativ fabrik ihop där vi huserar då och då. Är ni nyfikna så titta gärna in HÄR!

“Finurlig kreativitetskonsult, professionell hittepåare och färgglad formgivare.”

En av våra mest mänskliga färdigheter är vår kreativitet. Ändå så är det så många jag möter i mitt arbete som tycker att det finns något så svårt och främmande i det där ordet. Sedan en tid tillbaka arbetar jag därför med att också föreläsa om hjärnan och kreativitet. Jag vill så gärna sprida mer kunskap om hur det faktiskt funkar så att fler vågar släppa fram den fantastiska kompetensen som bor inom oss alla!

VILL NI VETA MER OM FÖRELÄSNINGAR OCH HUR NI BOKAR DESSA SÅ FINNS MER INFORMATION HÄR:

KREATIVITET & HJÄRNAN
Textil design Emma Anderberg
Textildesign Emma Anderberg
Bricka Emma Anderberg
Textil design Emma Anderberg

Min lista för drömprojekt är inte särskilt lång men noga utvald, och helt utan inbördes ordning och rang.

Mönster för textil

Ända sedan jag utbildade mig inom grafisk formgivning så har jag haft en alldeles speciell kärlek till mönsterformgivning. Så att få ha gjort en del textilsamarbeten är något jag är riktigt glad och stolt över. Med kunder som Spira och Ekelunds linneväveri så har det blivit några riktigt fina samarbeten genom åren. Utöver det gör jag även produkter i egen regi.

Vinna ett svenskt designpris

2008 vann jag och min kollega Ellen Verick Svenska Designpriset, eller två faktiskt. Både i kategorin Bästa Informations print och Juryns specialpris. Något jag är väldigt stolt över så klart. Men formgivning är inte en tävlingsgren för mig. Det är i allafall inte alls det som är drivkraften. Det är kommunikationen. Och det är väl just vetskapen om att den kommunikationen går fram och gör skillnad som är den stora bekräftelsen. Inte priser och guldmedaljer, även om det är ett kul minne! Och kul minne ska man så klart ta vara på!

Göra en pop-up bok

Jag har alltid älskat böcker och inget är ju så kul som pop-up böcker. Upptäckarglädjen som det oupphörligen sätter igång hos alla! Jag är därför otroligt glad att jag fick chansen att vara med och skapa en själv. Extra roligt var det att målgruppen var kostymklädda män på internationell mässa, Mobile World Congress i Barcelona. Synen av lyckan i deras ansikten när det förstod att det var en pop-up bok var oslagbar! Nästa gång vill jag gärna göra en för barn!

Arbeta internationellt

När jag var yngre drömde jag om att arbeta utomlands och samtidigt få se världen. Idag är jag väldigt nöjd med att få hålla mig i Sverige. Men jag är väldigt tacksam över alla de resor jag har fått göra via mitt arbete. Många projekt, fotograferingar och filminspelningar har tagit mig till många olika världsdelar genom åren och jag skulle inte vilja vara utan de erfarenheterna som det har givit mig.

Packetering

Väljer själv helst vin efter etikett. Eller te efter förpackning. Det finns något riktigt härligt i att jobba med förpackningsdesign. Det är lite som att slå in en present där man har gömt en överraskning. Jag har fått smaka på det lite genom mina år som formgivare men hade gärna dykt lite djupare in i det området. Tänk att få illustrera och formge en serie etiketter för några riktigt välsmakande druvor eller kanske en helt oemotståndlig bit choklad!

Göra en egen tapetkollektion.

Tanken på att få skapa en egen liten drömvärld av färger och mönster som andra sedan enkelt kan installera och få kliva in i via sina egna små vinklar och vrår är ju helt fantastisk. Idéerna är många och skisserna fylls ständigt på i lådorna.

Arbeta med böcker

Mycket av det jag gillar med formgivningen som kommunikation är att få arbeta med ord och bild tillsammans. Det i kombination med att jag är pappersnörd gör att böcker ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Få saker är så stimulerande som att bläddra i en riktigt välgjord bok. Kanske någon dag ger jag mig till och med på att skapa små egna fantasivärldar för de riktigt små. Det skulle verkligen vara ett riktigt drömprojekt att ge sig hän åt.

Samarbeten med svensk möbelindustri

Det går inte att sticka under stolen med att det hade varit väldigt kul att på något sätt få samarbeta med någon av våra stoltheter inom svensk möbelindustri. Formgivning av mönster eller produkt står på önskelistan. Färg och form kan göra så stor skillnad i hur vi mår och trivs i våra hem. Där skulle jag så gärna vara med och skapa mer förutsättningar för färgglada varma hem att trivas i.

Mönster för modeindustrin

Mönster för heminredning har jag fått prova men uttrycket blir något annat när det är mönster man ska bära. Och möjligheter att tänka färg och mönster blir bara fler. Det hade varit ett väldigt roligt samarbete att få göra någon gång i framtiden.